EFTERFRÅGAN Det bubblar och jäser i Skåne som aldrig förr. Mikrobryggerier föds och växer upp i rask takt. I nuläget finns det runt 30 mikrobryggerier i Skåne. Ett av dem är Höganäs bryggeri.
FAKTA MIKROBRYGGERIER
Intresset för öl från mikrobryggerier har ökat enormt de senaste åren. Inom EU är definitionen på mikrobryggeri att det brygger max två miljoner liter per år. Ett mikrobryggt öl bryggs hantverksmässigt i små bryggverk. Starkare öl än 3,5 procent får inte säljas på bryggeriet utan säljs på Systembolaget.
För tillfället räknar man med runt 190 mikrobryggerier, varav 150 är ölbryggerier, i Sverige. I Skåne finns knappt 30.
För mer info: www.mikrobryggerier.se
Det är mörkt i industriområdet i Höganäs men vi hittar fram till Magasin nr 36 där det står Höganäs bryggeri på dörren. Denna kväll kommer kunder på besök för att prova på ölet, inte minst julölet, och äta en bit närproducerade charkuterier.
I lokalerna gjordes förr de berömda Höganäskrusen och vägg i vägg ligger Höganäs saluhall.
– Vi jobbar tillsammans här i en bred cirkel och det gemensamma ordet för vårt samarbete är kvalitet, säger Lukas Östberg, driftschef och en av de fem ägarna till Höganäs bryggeri.
Här i lokalerna, bland de rostfria tankarna från Ungern, jobbar en handfull personer. Bryggeriet har drygt två år på nacken och det går bra. Folk gillar deras öl och efterfrågan ökar hela tiden.
I början tappade de runt 80 flaskor i timmen för hand. För det krävdes två personer. Men så kom de över en gammal tysk tappningsmaskin från 1963, visserligen lite trött och rostig, men flinka händer fick liv i maskinen, som nu spottar ut 2 500 flaskor per timme.
– I början producerade bryggeriet 6000 liter i månaden, nu är vi uppe i 25-28 000 liter per månad, och tio gånger till skulle gå att sälja, säger Magnus Einarsen, som jobbar som konsult för Höganäs bryggeri.
Den trogna kundskaran finns runt om Höganäs, ölen säljs på de åtta närmast liggande systembolagen och går även till Systembolagets centrallager i Örebro. Men bland kunderna finns också många restaurangägare, i Malmö och Göteborg och till och med i New York.
– Vi vill öka produktionen lite till, men vi vill inte bli stora och kommersiella, säger Lukas Östberg, som har en bakgrund inom IT och som möbelsnickare. Det ska fortfarande vara kul och vi vill fortsätta att satsa på kvalitet.
Tänket om samarbete genererar också att restprodukten, drav, som blir kvar efter att man dragit ut merparten av sockret (maltos) och proteintet skickas till Kullalamm. Kulla både föder upp lammen på draven och gör sedan ölkorv av de vuxna slaktade fåren. En annan samarbetspartner är Alex chark, som gör korv med bryggeriets öl i korvsmeten. I bryggeriet säljs en del närproducerade matvaror och det går att köpa öl där rakt över disk.
Från att idén kläcktes till att bryggeriet invigdes i början av 2013 gick det fort. Lukas hade druckit och provat en del öl men tyckte det mesta var trist och tråkigt. I Höganäs har det funnits ett bryggeri, men det lades ner på 40-talet någon gång, tror Lukas.
– Det fanns ett utrymme, säger han, varför inte ta upp namnet?
Han snackade med några vänner, två killar stod klara att öppna krog. Lukas kände dem och plötsligt var de fyra killar som vid ett frukostmöte i oktober 2012 bestämde sig för att starta ett mikrobryggeri. Efter tio dagar på ett bryggeri i Ungern hade Lukas processen klar för sig. Sen har det rullat på. Vid den årliga öl- och whiskeymässan i Örebro vann Höganäs bryggeri priset för Sveriges bästa ale med sin Apa.
– Där är det folket som väljer, och det tycker jag är roligt, säger Lukas. Året därpå vann vi med vårt öl African.
– Vi vill hålla oss i mittfåran, säger Lukas, och bevara det folkliga anslaget.