
Det går bra för härodlat och närodlat i Skåne. Bondens skafferi är spindeln i nätet och står för det svåraste för producenterna – distributionen. Nyligen rodde Bondens skafferi hem upphandlingen till fem nordskånska kommuner.
– Här har vi varor från Bjärhus i Klippan, det är en stor producent för oss, säger Magnus Olsson, när vi går runt på Bondens skafferi i Åhus. Av dem köper vi grönkål, fänkål, svartkål och morötter.
Skafferiet är stort och tar en stund att vandra runt i. Grönsakerna hålls svalt i en kylhall, köttet kallt i en annan kylhall. Chips, juice och kaffe med mera förvaras i rumstemperatur.
Magnus Olsson berättar att de har för det mesta en producent till varje vara, kål från Vellinge, chili från Kåseberga, purjolök från Nöbbelöv, jordgubbar, hallon och jordärtskockor från Vinslöv och så vidare.
– Vi efterfrågar kvalitet och säljer gärna kravcertifierade produkter, fortsätter Magnus.
Han har jobbat med Bondens skafferi i åtta år tillsammans med Andreas Lindberg, som startade Bondens skafferi för nio år sedan. De båda har jobbat ihop totalt i 15 år, i början som kockar.
När tanken till Bondens skafferi föddes tog de med de producenter som levererat till restaurangen där de jobbade och som de tyckte var duktiga. De började de med sju producenter so levererade must, ost, grönsaker, chark, nötkött och knäckebröd. Under årens lopp blev det raskt fler varor och verksamheten har vuxit stadigt.
– Fortsätter det så här är det jättebra, säger Magnus Olsson.
Idag levererar de livsmedel till åtta skånska kommuner, fem sjukhus och kör ut till mellan 150 och 200 restauranger och butiker i veckan.
– Skåne har kommit långt vad gäller lokalt kött, uppåt landet ser det inte alls lika bra ut, säger Magnus Olsson.
De köper in köttet från KLS Ugglarps slakteri och Skånska Vilt i Sjunkaröd. De samarbetar med Charkett i Karlskrona och kör ut deras färska charkvaror.
– Vi handlar av bönder och småproducenter och har nog runt 130 gårdar som vi köper ifrån i Skåne, fortsätter Magnus.
Det största problemet är att leverera grönsaker året runt, men det brukar lösa sig på något sätt.
Bondens skafferi har en nära kontakt med sina producenter och kunder. De träffar producenterna en gång om året.
– Hittills har vi aldrig förlorat en enda producent, säger Magnus.
16 personer arbetar i aktiebolaget och sex varubilar sticker iväg från skafferiet varje morgon. Arbetet går i skift och två personer jobbar mellan klockan 23 och 07. De packar ihop det som ska ut till restaurangerna. Klockan 06 kommer ytterligare två personer som börjar tärna och mala kött. På kontoret arbetar sex personer som tar beställningar, sköter upphandlingar och tar emot kundbesök med mera.